CEHENNEM KAPILARI (The Gates Of Hell) - CLAUDEL/RODİN AŞKI!


     


     Cehennem kapıları(The Gates Of Hell);  François Auguste Rene Rodin’in 1800 yıllarda yaptığı ünlü heykeltıraş çalışmasıdır.

     Şu anda D’orsay müzesinde (Fransa/Paris) bulunan bu heykeltıraş çalışması, ilk olarak Paris Dekoratif Sanatlar Müzesi için yapılması için düşünülmüştür. Ancak Paris Dekoratif Sanatlar Müzesi hiçbir zaman yapılamamıştır. Bundan dolayı Auguste Rodin’den çalışmasını durdurması istenmiştir. Rodin iptal talebine rağmen çalışmalarına devam etmiştir. Bu heykeltıraş çalışması onlarca yıl Rodin’in atölyesinde kalmış ve Rodin’in ölümü ile de yaptığı çalışmaların dökümleri alınarak heykel tamamlanmıştır.

     Bronz heykelin yüksekliği 6 metre, genişliği 4 metre ve derinliği 1 metredir. Heykel çalışmasına ilk bakışta 3 ana unsur gözükmektedir. Yabancılaşma, umutsuzluk ve ölüm. Heykel çalışmasında acı çeken insanlar, mezardan çıkan insanlar, lanetlenmiş insanların ruhlarının alındığı figürler göze çarpmaktadır. Rodin bu çalışmasında aslında cehennem olgusunun tarifini kendi bakış açısı ile göstermeye çalışmıştır. Bütün bu çalışmalara bakarak Rodin’in temel esin kaynağının Dante’nin ilahi komedyası olduğunu kabul edilmektedir.

     186 adet figürden oluşan bu heykel çalışmasında figürler belli bir düzen içerisinde birbirine geçmiş aynı zamanda her biri ayrı olarak bir şeyleri ifade etmesi cehennem düşüncesinin kötü hissini görenlere vermektedir. Çalışmada öne çıkan figürleri şöyle sıralayabiliriz;

     1-Düşünen adam
     2-Üç gölge
     3-Öpücük
     4-Ugolino ve çocukları

     Camille Claudel! Bu ismin Rodin’in hayatında çok büyük bir önemi vardır. Henüz 19 yaşındayken Rodin’in atölyesinde verilen dersleri katılmış ve daha sonrasında Rodinden özel dersler almaya başlamıştır. Claudel genç, güzel ve yetenekli bir heykeltıraş öğrencisidir. Rodin ise o dönemlerde kendi içinde sıkışıp kalmış ve henüz istediği üne kavuşamamıştır. Bir süre sonra Claudel ve Rodin arasında bir yakınlaşma olmuş ve tutkulu bir aşk yaşamışlardır. Ancak  Rodin bu dönem içerisinde birlikte yaşadığı biri ve çocuğu vardır. Rodin için aradığı ilham aslında Claudeldir. Onla yaşadığı tutkulu aşk ona aradığı ilham vermiştir. Rodin tamda bu dönemde cehennem kapıları adlı eserini yapmıştır. Bir süre sonra Claudel ve Rodin’in arasındaki aşk sıkıntılı süreçlere dönüşmüş ve Claudel yaşadığı bir kazada Rodinden olan bebeğini kaybetmiştir. Claudel için aslında bunda sonraki süreçler daha da zorlu geçmiştir. Rodin ile olan ilişkisi yüzenden ailesinden olmuştur. Rodin ile birlikte yaşamaya başlamış ancak Rodin ile şiddetli geçimsizlik yaşamışlardır. Claudel onca senenin sonunda zorda olsa Rodin’i terk etmiştir. Claudel 1906 yılında bir geçe geçirdiği sinir krizi sonunda akıl sağlığını kaybettiği gerekçesiyle aile tarafından akıl hastanesine yatırılmıştır. 33 yıl boyunca akıl hastanesinde kalmış ve burada hayatı sonlanmıştır.

Yorumlar