1908 TUNGUSKA OLAYI-SİBİRYA







     Tarih 30 Haziran 1908. Sibirya’daki Podkamennaya Tunguska Nehri yakınlarında asteroit çarpması ile yaklaşık 2000-3000 kilometrekarelik ormanı yok eden bir patlama gerçekleşmiştir. Bu olay o yıllardaki olan en büyük patlamadır.
    
     Olayın gerçekleştiği tarihlerde nehrin kıyısında oldukça seyrek yerleşim gerçekleşmiştir. Bundan dolayı doğal çevre ciddi zararlar görmesine rağmen kimse ölmemiştir. Patlama 2.150 kilometrekarelik alanda yaklaşık 80 milyon ağacı dümdüz etmiştir. Gerçekleşen olayın en büyük etkilerden biride patlamanın dünyanın manyetik alanında sapmalara neden olmasıdır. Rus araştırmacı Zlobin Tunguska patlamasında ortaya çıktığını düşündüğü 100 örneğe ulaşmıştır. Örneklerin boyları 20-30 milimetre arasında değişen 3 taş tespit etmiştir. 


     Olayın olduğu yıl ile günümüze kadar yaşanan patlama ile ilgili onlarca teoriler üretilmiştir. Olaya şahit olan yakın çevredeki insanlar kıyametin koptuğunu düşünmüşlerdir. Doğal bitkinin ve hayvanların telef olmasından dolayı nükleer bir patlamanın olduğu düşünülmüştür. Teorilerden diğerleri ise; karadeliklerden dolayı bir patlamanın olduğu ve ufolardan dolayı bir patlamanın olduğudur.
     
     Günümüzde teknolojiden yararlanılarak patlama bilgisayar ortamında modellemesi yapılmıştır. Etkinin taşlı bir meteordan kaynaklandığı, bunun 50-80 metre arasında olması r-gerektiği keşfedilmiştir. Asteroit atmosfere saatte yaklaşık 55.000 kilometre hızla girdiği ve yüzeyden 10-15 kilometre yükseklikte patlamıştır.



Yorumlar